Skunk cabbage

Tekst oryginału (nazwa angielska zwyczajowa): Skunk cabbage (Skunk cabbage)
Polskie tłumaczenie (nazwa polska zwyczajowa): Kapusta (Skupnia cuchnąca)
Nazwa łacińska (nazwa rodziny): Symplocarpus foetidus (Araceae)


Ania wątpi czy róża pachniałaby równie pięknie gdyby nazywała się ostem lub kapustą skunksa (nie zgadza się z Szekspirem i zdaniem w "Romeo i Julii).
Skupnia cuchnąca kwitnie, gdy ziemia jest jeszcze pokryta śniegiem, ale pojawiają się już pierwsze muchówki. Należy do wąskiej grupy roślin wytwarzających własne ciepło. Zdolna jest wytworzyć temperatury do 15–35 ° C powyżej temperatury powietrza dzięki specyficznemu oddychaniu komórkowemu. Dzięki temu rozwijające się kwiatostany skupni roztapiają śnieg wokół kolby osłaniającej kwiatostan.

Liście skupni cuchnącej Symplocarpus foetidus fot.  Bernadeta Milewski

Skunk cabbage w bazie USDA PLANTS

poprzedninastępny

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz